De Proosdij in Deventer is het oudste nog bestaande stenen woonhuis in Nederland. De oudste kern van het gebouw dateert van rond het jaar 1130 en is opgetrokken uit trachiet en tufsteen, steensoorten die aangevoerd werden vanuit de Eifel. Het huis is gelegen de aan Sandrasteeg en de Stromarkt, in de kern van de oude Deventer binnenstad.
De Proosdij was tot de Reformatie de residentie van de proost van het kapittel van de Lebuïnuskerk. De proost had de leiding over dit college. Op de begane grond was een kapel die was gewijd aan Bonifatius, ernaast en erboven waren ontvangstruimtes en woonvertrekken gevestigd. Het gebouw maakte deel uit van het kerkelijk gebied bij de Lebuïnuskerk.
Nadat door middel van het beleg van Deventer in 1591 de calvinistische Maurits van Oranje de stad veroverd had op de katholieke Spanjaarden, werd de proosdij aan de Katholieke Kerk onttrokken en kwam ze in handen van de Staten van Overijssel. Het huis kreeg diverse andere bestemmingen en werd ten slotte in 1664 verkocht aan ritmeester Hendrik de Sandra, een hoge militair uit het Staatse leger, die er ging wonen met zijn gezin. De huidige Sandrasteeg heeft hieraan haar naam te danken. Een groot gebied achter het huis dat bij de Proosdij behoorde en dus ook deel uit had gemaakt van het kerkelijk gebied, kreeg in diezelfde tijd een bestemming als marktplein.
De Engelse missionaris Lebuïnus stak in 768 de IJssel over met het oogmerk de Saksen te bekeren. Hij bouwde op een rivierduin nabij een nederzetting aan een natuurlijke haven de eerste houten kerk. In de negende en tiende eeuw was Deventer ...
De Mariakerk, ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd, is een voormalige kerk in Deventer. De kerk maakte vanaf eind 13e eeuw deel uit van de toen gebouwde Maria- en Lebuïnusbasiliek. Ze was in tegenstelling tot de kapittelkerk van Sint Le...
Het Stadhuis van Deventer is gelegen aan het Grote Kerkhof tegenover de Lebuïnuskerk in Deventer. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.
Het stadhuis kent diverse bouwstijlen. De voorgevel is classicistisch en uit ...
Parkeren in hartje Deventer nabij winkels, markt, kunst en cultuur tegen een scherp tarief. Parkeren kan 24 uur per dag.
Bovengronds en overdekt
575 parkeerplekken
24 uur per dag open
Dagtarief (07.00-19.00 u.): € 1,00 per 35 minuten
...
De Drie Haringen is een huis aan de Brink te Deventer. Het ligt achter de Waag en is daar door een smal straatje van gescheiden. In 1567 kocht het in de haringhandel rijk geworden lid van het plaatselijke Schonevaardersgilde Herbert Dapper ...
De Waag is een waaggebouw op de Brink in de binnenstad van Deventer. Het is het oudste waaggebouw in Nederland dat als zodanig werd gebouwd.
Het is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes...