De oorspronkelijke burcht werd, volgens latere kronieken, opgericht door Robrecht de Fries, graaf van Vlaanderen, op het einde van de 11e eeuw. De oudste vermelding van de burcht in een eigentijdse bron, het dagboek van Galbert van Brugge, dateert uit 1127. Hieruit blijkt dat de burcht als uitvalsbasis voor militaire operaties werd gebruikt.
Vanaf het midden van de 12e eeuw en vooral in de late 13e eeuw werd Wijnendale een regelmatige verblijfplaats van de graven van Vlaanderen. In 1168 kwam graaf Filips van de Elzas hier al samen met zijn hofraad. In 1187 is er voor het eerst sprake van een kapelaan en dus een kapel. De bosrijke omgeving was een uitgelezen jachtterrein voor de grafelijke familie en haar gasten. Op de burcht vond ook diplomatiek overleg plaats. In 1297 sloot Gwijde van Dampierre er een alliantieverdrag met de Engelse koning Edward I.
n 2006 opende in het museumgedeelte een nieuwe multimediale presentatie van het kasteel. Ontwerpers waren Paul Vandebotermet en Koen Bovée (architecten), Visual Dimension - Daniël Pletinckx (erfgoedingenieur), Hilde Lobelle-Caluwé (kunsthistorica) en Guy Dupont (historicus). De portierswoning uit de 19e eeuw werd ingericht als bezoekerscentrum. De uitbating is in handen van Toerisme Torhout.
Op het kasteeldomein bevinden zich voorts een ijskelder en serres uit de 19e eeuw, die geïntegreerd werden in het museumcircuit. De muur waartegen de serre aanleunt en het waterbassin dat ernaast ligt, zijn restanten van de muur en bijhorende gracht rond het voormalige neerhof. Ze dateren minstens uit de 18e eeuw. Net ten zuiden staat de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale.
Openingsuren:
- April, mei, juni en september: woensdag, zon- en feestdagen
- Juli en augustus: dinsdag tot zondag en feestdagen.
Eerste zaterdag van de maand gesloten. Deel op Facebook > Kasteel Wijnendale op de kaart >
Wijnendalebos is een historisch bosgebied dat in de Middeleeuwen duizenden hectaren groot moet geweest zijn. Het huidige gebied is ongeveer 400 hectare groot, waarvan de helft toegankelijk voor het publiek.
De wandeling rond deze burcht is een verademing. Van het eerste moment tot het laatste in groene omgeving. Na de burcht gaan we namelijk richting Wijnendalebos.
Mooie, harde wandelpaden zonder auto's maken deze wandeling ook perfect voor...
De tweede groen long in Torhout is Domein d'Aertrycke met zijn neogotisch kasteel in een romantische tuin met vijver. In 2012 heeft de familie de Maere dit domein verkocht aan de provincie West-Vlaanderen. U kunt er rustig kuieren op de gel...
In de prachtig gerestaureerde interieurs van Kasteel Ravenhof bevindt zich het Museum Torhouts Aardewerk. Dit museum herbergt een indrukwekkende verzameling van meerkleurig sieraardewerk.
Mostaard Wostyn is een traditioneel mostaardbedrijf in het hart van het Houtland, Torhout. Als je nu groot-, kleinhandelaar of particulier bent, de fijnste mosterd vindt u bij ons.
Open van dinsdag tot en met zondag ( behalve eerste zate...
Het domein van het Diocesaan Centrum Groenhove is 33 hectare groot. Een gedeelte ervan is voor het publiek opengesteld. Een bewegwijzerd wandelpad van 1,6 km laat de bezoeker 50 jaar ongerepte natuur ontdekken.