TravelTalia logo
België > Limburgse Kempen > Hasselt
Be > Limburgse Kempen > Hasselt

Modemuseum Hasselt

Modemuseum HasseltKaart en locatie van Modemuseum Hasselt
Het Modemuseum startte haar activiteiten in 1987 en werd in 1989 omgezet in een vzw. MMH is een stedelijk museum voor authentieke kledij, dat is gehuisvest in een verbouwd klooster aan de Gasthuisstraat in Hasselt. Het stadsbestuur verbond hiermee Hasselt met mode, mede vanwege de talrijke modezaken in de Hasseltse binnenstad.

De collectie omvat zowel authentieke kleding als accessoires en mode-illustraties. Dit alles vanaf 1750. Het modemuseum ging van start in 1987 en de collectie historische kleding werd heel erg uitgebreid toen Andreï Ivanaeanu, een ontwerper van Roemeense afkomst zijn volledige verzameling aan de stad Hasselt schonk. Ivanaeanu was behalve scenograaf en architect, ook ontwerper van toneel- en operakostuums. Daarnaast verzamelde hij historische kleding uit de hele wereld.
Het grootste gedeelte van de collectie van het Modemuseum dateert van de eerste helft van de 20ste eeuw en omvat o.a. merkkleding, maar ook kleding voor speciale gelegenheden zoals doopkleedjes, bijzondere bruidsjurken, avondkledij, rouwkleding. Ook de "gewone" confectiekleding is aanwezig en schetst de evolutie doorheen de tijd. Eén van de topstukken uit de verzameling is afkomstig van een Belgische adellijke familie: een Robe à la Française, uit de Rococo-periode. De volledige collectie omvat ondertussen meer dan 16.000 stukken.
In april 2012 verwierf het museum een aantal unieke archiefstukken van Raf Simons. De door Simons zelf samengestelde aanwinst, meer dan honderd stukken die samen 34 silhouetten vormen, biedt een overzicht van zijn oeuvre van 1995 tot en met het voorjaar 2009. De bekende David Bowie T-shirt look en de enige door Simons uitgebrachte vrouwenoutfit onder zijn label zitten onder meer in de pas verworven stukken.

Website Modemuseum Hasselt >
Facebook Deel op Facebook >
Modemuseum Hasselt op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Hasselt! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Op dé Hasseltse winkelstraat bij uitstek, de Demerstraat, heb je veel winkels liggen, vooral ketens... Als je echter van de Demerstraat afwijkt, en de zijstraten induikt vindt je de betere boetieks.
Perfecte wandeling bij gelijk wat je wenst te bezoeken in Hasselt: het centrum en Markt, Nationaal Jenevermuseum of de Japanse Tuin. Ook als je wenst te shoppen in Hasselt kan deze wandeling de perfecte leiddraad zijn.
Het oorspronkelijke gebouw gelegen aan de Hasseltse Witte Nonnenstraat nabij het vroegere begijnhof, was een kloosterhoeve van de zusters Franciscanessen-penitenten. Nadat de Fransen eind 18e eeuw de aangeslagen eigendommen van de zusters v...
Het Valentinusmuseum is een museum in Hasselt in de Minderbroedersstraat, gewijd aan het leven van de Zalige Valentinus Paquay. Het werd opgericht in de voormalige ziekenzaal van het klooster. Valentinus Paquay bracht er de laatste weken v...
Kunstencentrum Z33 verkent de grensgebieden van de disciplines actuele beeldende kunst en vormgeving door het creëren van artistieke tentoonstellingsprojecten die maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke fenomenen duiden. Z33 is...
Aantal plaatsen: 800 24/7 uitrijden (inrijden voor 1 uur en na 7 uur ) ongeveer 2 euro per uur Maximum dagtarief 16 euro

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!