TravelTalia logo
België > Limburgse Kempen > Lommel
Be > Limburgse Kempen > Lommel

Lommelse Sahara

Lommelse SaharaKaart en locatie van Lommelse Sahara
De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van 193 hectare in de Belgische gemeente Lommel. In het midden ligt een meer en rondom vindt men naaldbossen. Dit landschap behoort tot het Regionaal Landschap de Lage Kempen. De Lommelse Sahara is gelegen in de onmiddellijke omgeving van het Kempisch kanaal waarover de voetgangersbrug een poort tot dit zanderig gebied vormt.

Dit natuurgebied met vele mogelijkheden tot wandelen en fietsen is ontstaan door menselijke activiteiten. Zo ontstond het meer door zandwinning tussen 1920 en 1925 en zorgde de uitwaseming van de vroegere zinkfabriek van Lommel-Werkplaatsen er tussen 1902 en 1940 voor dat alle groene beplanting verdween. Het resultaat was 350 hectare dor landschap bedekt met wit zand.

Om verdere uitdeining te voorkomen, werd na de Tweede Wereldoorlog naaldbebossing aangelegd. Met behulp van hagen van sprokkelhout (zogenaamde 'mutsaards') werd het proces van complete verzanding voorkomen. Hierdoor werd het zandgebied in omvang tot de huidige 193 hectare teruggedrongen. Heden ten dage staat het gebied bekend om de talloze watervogels en de exotische verwilderde zwarte zwanen.

Facebook Deel op Facebook >
Lommelse Sahara op de kaart >
wandelingen & reisgidsen? Ook in Lommel! Wordt gratis lid >
Ontdekken In de buurt
Dit prachtige divers natuurgebied is ontstaan door menselijke activiteiten in de jaren 20 van vorige eeuw. We wandelen door een zand- en duinlandschap omboord door naaldbossen (aangeplant om de uitdijing tegen te gaan). Goede wandelschoenen...
Prachtige uitkijktoren van 30 mter hoog. Hier kan je de ware natuurpracht van bovenaf waarnemen.
Ben je met de fiets of te voet dan is dit de leukste en veiligste maniet om aan de andere kant van het water te komen.
Stedelijk en openbaar zwembad van Lommel. Handig alternatief als je in Center Parcs de drukte wenst te ontvluchten. Het stedelijk zwembad heeft natuurlijk niet de zelfde voorzieningen.
Sportpark De Soeverein bundelt heel wat sportmogelijkheden. Je vindt er het indoor sport- en evenementencomplex met congrescentrum, cafetaria, sporthal, turnhal, tennisterreinen, zalen voor gevechtssporten en tafeltennis en een fietsverhuur...
Aangenaam café langs het kanaal. Ideaal als je de Lommelse Sahara bezoekt of als je er passeert met de fiets.

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!