De kerk is een voorbeeld van de Demergotiek, opgetrokken uit ijzerzandsteen en witte kalksteen. De eerste architect van de kerk was een Fransman, Pierre de Savoye. Gedurende haar hele bouwprocess (van 1321 tot 1534) zouden in totaal 18 architecten betrokken zijn geweest, waaronder ook bekende bouwmeesters zoals onder meer Sulpitius van Vorst en verschillende leden van de Keldermans bouwmeestersfamilie. Zo bouwde Antoon Keldermans tussen 1483 en 1489 de kooromgang.
Hoewel de bouw van de kerk werd afgerond in 1534, was het gebouw allerminst als voltooid te beschouwen. Van het oorspronkelijke plan ontbraken nog 3 van de 5 straalkapellen en van de westertoren was alleen de onderbouw afgewerkt.
Opvallend aan de kerk is de vieringtoren, die bekend werd onder de bijnaam “Mosterdpot”. Hierin werd in 1671 een beiaard geplaatst, die tegenwoordig bestaat uit 47 klokken, waarvan er 32 gegoten werden door Pieter Hemony uit Amsterdam. Teun Michiels en Wim Van den Broeck zijn Stadsbeiaardier van Diest.
Het interieur herbergt vele kerkschatten, afkomstig uit verschillende perioden van de kunstgeschiedenis. Zo is er een laatgotisch triomfkruis, een renaissance tabernakel een barokke preekstoel, en ook de doopvont die gebruikt werd bij de doop van de latere heilige Jan Berchmans.
Meeste aandacht gaat echter uit naar de grafzerk voor het hoofdaltaar, waaronder zich het graf bevindt van Filips Willem, heer van Diest. In zijn testament had hij bepaald, dat hij begraven wenste te worden in één van de steden (Breda, Orange, Lons-le-Saunier of Diest), die het dichtst bij de plaats zou liggen waar hij zou sterven. Toen hij op 20 februari 1618 overleed op het Hof van Nassau op de Koudenberg in Brussel viel de keuze op Diest. Daar werd hij op 1 april 1618 bijgezet, gebalsemd in een loden kist en omhuld door een houten kist (het hart en ingewanden werden apart begraven en bevinden zich ook in het graf). Voor de begrafenis moest speciaal een catacombe gegraven worden. Deel op Facebook > Sint-Sulpitiuskerk op de kaart >
In het hart van de stad ligt het stadsmuseum De Hofstadt, ooit het verblijf van de Heren van Diest. Het museum toont een rijke kunstverzameling die het boeiende verleden van de stad Diest reflecteert.
Het zilverwerk van de schuttersgilde...
Een stadswandeling in Diest dat is cultuur en natuur in één keer opsnuiven. We wandelen door het Warandepark en ook door de groene citadel maar missen zeker niet de culturele bezienswaardigheden en enkele musea dat Diest rijk is.
Als je ...
Het is gelegen in het centrum van de stad en grenst aan de Graanmarkt, de Veemarkt en het Warandepark. Het Verstappenplein is genoemd naar de burgemeester en geneesheer Henri Verstappen (1866-1939). Het Verstappenplein vormt samen met de Ve...
Op deze plaats stond een kapel die fungeerde als burchtkapel voor de baanderheren van Diest. Deze heren verbleven in een nabijgelegen burcht (afgebroken in 1512) op een heuvel, anno 2009 gekend als de Warande. De kapel werd voor het eerst v...
Het stadspark is hier ontstaan nadat dokter Henri Verstappen zijn huis en tuin met de getuigenheuvel en bijhorende gronden aan het stadsbestuur bij testament geschonken heeft.[1] Vanaf 1939, bij de dood van Henri Verstappen, kwam de stad Di...