Het Huis van de Slag is tot stand gekomen ter gelegenheid van de presentatie aan het publiek van de maquette van de Slag van Kassel (of van de Penevallei) van 1677 in een van de dorpen waar hij plaats vond: Noordpene.
Geopend sinds april 2007 herbergt het museum de grote maquette (12m²) met het slagveld waar de troepen van Willem van Oranje en van Lodewijk XIV hebben gevocht.
Dit grote gebouw, waarvan het globale uiterlijk een Vlaamse schuur suggereert, laat eerst en vooral toe om rond de maquette de historische context van deze slag uit te leggen. Het betreft een zeer realistische weergave van de slag, aangevuld met een tijdsbalk, die de aanwezige strijdkrachten toont en de gevolgen.
In de volgende zalen nodigen verschillende stands de bezoekers uit om het dagelijkse leven in het Vlaanderen van de XVIIIde eeuw te ontdekken: de ambachten met het systeem van fotoborden, de standen in de samenleving, de streekverhalen, de marskramer, geneesmiddelen en geneeskunde, bijgeloof. De Vlaamse taal, de feesten en spelen van het gezellige Vlaanderen worden niet vergeten. Website Bezoekerscentrum 'Slag aan de Peene' > Deel op Facebook > Bezoekerscentrum 'Slag aan de Peene' op de kaart >
Op het topje van de Casselberg heb je een uitzicht om U tegen te zeggen. Je kan de 4 windstreken verkennen via de oriëntatietafels.
Beide uitkijkpunten zijn met elkaar verbonden via een parkje en in het midden prijt de Moulin de Cassel.
Op de top van de Kasselberg stond ooit een twintigtal windmolens. De laatste molen vatte vlam op 30 oktober 1911, wat tot ver in de omtrek te zien was.
In 1947 werd de molen Ruytoor te Arneke aangekocht door het plaatselijke Syndicat d'I...
Het Musée départemental de Flandre, op de top van de Kasselberg, is uniek in zijn soort en streeft ernaar om de Vlaamse kunst onder de aandacht te brengen.
Waarom een Vlaams museum in Cassel? Tot de veldslagen in Vlaanderen in 1677 maak...
In 650 besloot koning Dagobert het noorden van zijn rijk te kerstenen en stuurde 4 monniken naar de streek: Omer, Bertin, Momelin en Ebertram. Audomar (Omer in latijn) werd bisschop van Thérouanne en zijn drie metgezellen vestigden zich in ...
Privétuinen in Vlaamse stijl met zowel botanische als historische (culturele) waarde.
Het domein is opgedeeld in verschillende tuinen waaronder een renaissance tuin, boomhaard en potager (moestuin) uit de 12de eeuw.
De tuin bevat ook ...
ISNOR organiseert sinds 1991 boottochten in de polders van Saint-Omer en in het centrum van Lille.
Wij willen u onze mooie streek in de Noord-Pas-de-Calais op een aparte manier laten zien:
- over het water met een rondvaartboot, een k...