De Oude Kerk staat in de Keizerstraat, ooit één van de drukste winkelstraten van Scheveningen. De kerk is het oudste monument van het voormalige vissersdorp.
Sinds het midden van de 14de eeuw had Scheveningen een eigen kerkje, maar voor een doop of huwelijk moesten Scheveningers naar Den Haag en er was ook geen begraafplaats bij. Toen Scheveningen in het midden van de 15de eeuw een zelfstandige parochie werd kwam er een echte kerk, de huidige Oude Kerk.
In 1570 verwoestte de Allerheiligenvloed een groot deel van het vissersdorp. De kerk stond daarna niet meer in het midden van het dorp, maar aan de rand. In 1578 verdween de roomse geestelijke uit Scheveningen en werd hij vervangen door een reformatorische predikant.
In 1778 werd op een duin bij de hoek van de huidige Duinstraat de Scheveningseweg begraafplaats Ter Navolging aangelegd, de eerste begraafplaats in Nederland die buiten de bebouwde kom was.
In 1893 werd er een tweede kerk in Scheveningen gebouwd, in de Duinstraat. Vanaf dat moment werd de kerk in de Keizerstraat de Oude Kerk genoemd en de kerk in de Duinstraat de Nieuwe Kerk.
De Gedenknaald in Scheveningen is een monument dat herinnert aan het vertrek van prins Willem V in 1795 en de aankomst te Scheveningen van Willem I Frederik op 30 november 1813.
Het initiatief tot het oprichten van een monument werd in 1...
In de 16e eeuw beschikte Scheveningen over een vierkante vuurbaak. De kerk inde geld van de schepen die van de vuurbaak gebruik maakten. Rond 1850 werd het bouwwerk verhoogd om de zichtbaarheid te vergroten. De nieuwe vuurbaak bevatte een k...
Het Paviljoen Von Wied (ook: Het Koninklijk paviljoen en Paviljoen De Witte) is een buitenverblijf in Scheveningen. Het werd gebouwd in 1827 in opdracht van koning Willem I als verjaardagscadeau voor zijn echtgenote koningin Frederica Louis...
Het museum Beelden aan Zee in Scheveningen is het enige Nederlandse museum dat zich uitsluitend met de beeldhouwkunst bezighoudt.
Het is gesticht in 1994 door het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten. De aandacht gaat uit naar mode...
De boulevard van Scheveningen was een van de ‘zwakke schakels’ langs de Nederlandse kust. De waterkering voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen. De zwakste plekken in Scheveningen lagen ter hoogte van de Keizerstraat, de Schuitenweg en ...
Muzee Scheveningen ontstond in 2006 na het samengaan van Museum Scheveningen en het Zeemuseum. Hierdoor zijn er schilderijen en tekeningen te zien vooral rondom de visserij en wordt de geschiedenis van het vissersdorp en de badplaats getoon...