Deze oude industriestad heeft de jongste jaren een hele metamorfose ondergaan. Wat vroeger een grauwe, verre voorstad van Parijs was, is nu een levendig en bruisend centrum geworden, een place to be. Ook het klassieke beeld dat de stad eerder vuil zou zijn, klopt al lang niet meer met de realiteit. In 2004 werd Lille zelfs culturele hoofdstad van Europa. Wil je een stad bezoeken die naar de toekomst kijkt, maar ook een heel bijzonder verleden te vertellen heeft, dan moet je beslist in Lille zijn, of Rijsel, zoals de stad vroeger onder Vlaams gezag heette en nu nog vaak zo genoemd wordt.
Top 1: Citadel
Toen Lodewijk XIV in 1667 de stad veroverde, vierde hij zijn overwinning met de bouw van een imposante, stervormige citadel. De opdracht werd aan de maarschalk Sébastien Le Prestre de Vauban toevertrouwd die bezig was met een verdedigingsgordel langs de Franse noordgrens te bouwen. Het meesterwerk wordt vanwege haar prachtige architectuur wel eens de ‘koningin onder de citadellen’ genoemd. Vauban noemde de citadel zelf ook de mooiste die hij ooit heeft gebouwd. Omdat het bouwwerk nog steeds in functie staat van het leger, zijn alleen op zondagen in het hoogseizoen geleide bezoeken mogelijk. Toch, als je zo’n bezoek niet kunt meemaken, loont het de moeite om naar de site te trekken. Er is immers een prachtig park rond de citadel aangelegd.
Meer info over de citadel >
Top 2: Rue de Béthune
Het grote autovrije winkelgebied bevindt zich rondom de Rue de Bethune. Hier zijn alle grote ketens te vinden en ook enkele grote warenhuizen
Meer info over Rue de Béthune >
Top 3: Euralille
Lille kan je niet bezoeken zonder haar winkelcentrum Euralille vlakbij Gare Lille Flanders te hebben bezocht. Maar liefst honderdtwintig winkels zitten er samen onder één dak. Genoeg dus om een hele dag zoet te zijn. Enkele namen? Cassis, Etam, Celio, Esprit, Mango, New Look, HéM, Bershka, WE, Zara, Pimkie, enzovoort. En dat zijn dan nog maar de modewinkels, er zijn ook nog boekenwinkels, decoratieshops, beautywinkels en natuurlijk, een supermarkt! Je kunt er uiteraard ook eten. Wat je maar wilt, broodjes, wok, sushi en meer.
Meer info over Euralille >
Top 4: Palais des Beaux-Arts
Het Louvre is uiteraard het belangrijkste museum van Frankrijk, dat wist je. Maar wist je dat het Palais des Beaux-Arts van Lille als het tweede belangrijkste museum van het land wordt beschouwd? Niet te verwonderen, als je bedenkt dat het museum maar liefst 22.000 vierkante meter beslaat. Je vindt er werken van de belangrijkste schilders als Rubens, Goya of Van Dyck, maar ook de beeldhouwers zijn met toptalenten zoals Rodin of Bartholdi vertegenwoordigd. Er is bovendien een uitgebreide collectie tekeningen en keramiek te bezichtigen en wat ook pronkstukken van het museum zijn, zijn de achttiende-eeuwse maquettes van een vijftiental steden uit het noorden van Frankrijk en België.
Meer info over Palais des Beaux-Arts >
Top 5: Zondagsmarkt Wazemmes
Op de marché de Wazemmes vindt elke dinsdag, donderdag en zondag tussen zeven uur ’s morgens en 14 of 15 uur ’s middags een markt plaats waar je spulletjes, kleding, handwerk, voedingswaren en bloemen en planten kunt kopen.
Er is elke dag wel sfeer, maar op zondag barst de markt haast uit zijn voegen. Met vijftigduizend bezoekers op zo’n zondag is de markt zelfs één van de grootste van Frankrijk. De vele honderden kraampjes staan in openlucht, maar het loont zeker de moeite om ook de kraampjes in de overdekte hal aan de rue de Gambetta te bezoeken. In die straat heb je trouwens ook veel bazars en discountwinkels.
Meer info over Zondagsmarkt Wazemmes >
Top 6: Notre Dame de la Treille
Een kathedraal zoals je er nog maar weinig zult gezien hebben, zo kan het exemplaar dat je in Lille vindt, wel beschrijven. Aan de kerk werd maar liefst bijna 150 jaar lang gebouwd. De werken begonnen in 1854 en eindigden in 1999. Het zijn vooral de verschillende oorlogen geweest die Frankrijk te verwerken kreeg, die de werken voortdurend stillegden.
Meer info over Notre Dame de la Treille >
Top 7: Vieux Lille
Het oude stadscentrum wordt ook wel eens Vieux Lille genoemd. Het is een must voor iedereen die ervan houdt kleine, gezellige steegjes te ontdekken. De hoofdstraat van het historische centrum is de Rue de La Monnaie. Ga erheen op zondag, dan vindt immers een leuk marktje plaats in Vieux Lille, waar je voedingswaren, maar ook handwerk op de kop kunt tikken. Bezoek ook de Rue de Gand in het oude centrum, het is immers dé restaurantstraat van de stad.
Meer info over Vieux Lille >
Top 8: Stadhuis en belfort
Toen begin de twintigste eeuw een brand het Palais Rihour verwoestte besloot Lille een nieuw stadhuis te bouwen in een volkswijk die door de Eerste Wereldoorlog zwaar verwoest was. Het stadhuis en het belfort werden tussen 1924 en 1932 gebouwd. De introductie van gewapend beton in het bouwwerk heeft een grote invloed gehad op de constructie. Toen de meer dan honderd meter hoge toren in 1932 werd ingewijd, was het de grootste toren van de wereld die uit gewapend beton was gemaakt. Die ereplaats heeft de zware toren uiteraard al moeten afstaan, maar het belfort wordt wel nog steeds de ‘wolkenkrabber van Vlaanderen’ genoemd. Je kunt de klokkentoren, die door UNESCO in 2006 tot werelderfgoed werd verklaard, in het weekend onder begeleiding van een gids bezoeken.
Meer info over stadhuis en belfort >
Top 9: Poort van Parijs
Niet alleen een citadel werd gebouwd na de verovering van Lille door de Zonnekoning, er werd ook een triomfboog gebouwd. Een dergelijke boog werd al bij de Romeinen gebouwd als de keizer een gebied had veroverd. Simon Vollant stond in voor het ontwerp. De boog is een levendige lofzang op Lodewijk XIV geworden.
Meer info over Poort van Parijs >
Top 10: Parc Zoologique de Lille
Parc Zoologique de Lille is een kleine maar héél toffe dierentuin aan de rand van Lille. Je vindt hier wel meer dan 300 dieren in 80 verschillende soorten. Best van al: de inkom is gratis!
Meer info over de dierentuin (Parc Zoologique) van Lille >