TravelTalia logo
Magazine > Wandelen

Hoe reageer je als wandelaar op loslopende honden?

Hoe reageer je als wandelaar op loslopende honden?
Iedere wandelaar komt vroeg of laat wel eens in contact met een loslopende hond. Het maakt op dat moment voor jou niet uit of zijn baasje ook in de buurt is of het een wilde hond is. De enigste vraag is: hoe reageer je?

Je eerste reactie: stop met wandelen en negeer de hond

Op zich is er geen wezenlijk verschil hoe je dient te reageren op loslopende honden. Of het nu een kleine hond, grote hond of zelfs een puppy is. De beste manier van reageren is je armen kruisen of naast jou houden en stoppen met wandelen. Maak ook geen oogcontact met de hond maar kijk ergens anders naar toe.

Op deze manier zal de hond geen dreiging voelen of in het andere geval: interesse verliezen. Blijft de hond in je buurt dan kan je langzaam terug beginnen stappen en met een ommetje rond de hond heen wandelen. Blokkeert de hond je doorgang? Neem dan geen risico en wacht op het baasje. Maak aan de hondeneigenaar duidelijk dat je bang bent van honden. 

TIP: neem niet zo maar aan dat de hond je niet zal bijten, zelfs al zegt de hondeneigenaar dat hij niets of niemand pijn doet.

Wat met kinderen of je eigen hond?
Neem je kind strak tegen je aan of, als je dit lukt, neem het op de arm. Hoe hoger, hoe beter. Ben je met meerdere personen dan kan je de kinderen of minder mobiele personen in het midden van de groep nemen tot de hond van het toneel is verdwenen.

Middelen en apparaten tegen honden: vermijd ze
Er zijn verschillende apparaten en producten op de markt die honden dienen af te schrikken door middel van elektrische schokken, ultrasonisch geluid en zo verder.  Wij raden af om deze middelen in te zetten want als je een hond hebt die niet volledig afgeschrikt wordt, dan heb je bijna 100% kans op een aanval.

Ruikt een hond je angst?
Neen, het is niet waar dat het zogenaamde angstzweet anders ruikt dan gewoon zweet. Wel is het zo dat de hond de geur zal gebruiken om je in te schatten. Geur heeft namelijk een belangrijke functie voor de hond. Het geeft informatie over de omgeving, over soortgenoten (o.a. geslacht, seksuele status, verwantschap , ...) en over mensen. Vandaar dat honden hun neus zeer intensief gebruiken bij het exploreren.

Laat de hond dus rustig doen als hij even komt ruiken bij jou in de buurt.

WEETJE: Honden ruiken afzonderlijke stoffen van je zweet. Het is bijvoorbeeld door het waarnemen van het bestandsdeel boterzuur dat honden mensen kunnen terugvinden of opsporen. Hun waarneming is 100 miljoen keer beter dan mensen.

Reageer je verschillend of het een kleine of grote hond is?
Neen. Elk hondenras reageert bijna op de zelfde manier. Wel moet je het karakter van de hond proberen lezen. Je hebt namelijk, net als bij ons mensen, agressieve, angstige of speelse typen. 

Heb je een angstig dier of speels dier voor jou, kan je de hond eenvoudig wegjagen door eens luid te roepen. Een agressieve hond zal dit net als uitdaging aanzien en de confrontatie aangaan.

Honden die drijvers zijn (herders, Border Collies, … ) vinden hun instinct terug als ze een vlug bewegend voorwerp zien. Ze vinden het leuk om deze voorwerpen te achtervolgen. Lopers en fietsers stoppen dan best even. Blijft de hond in je buurt, wandel je even verder en als de hond uit het zicht is, zet je jouw tocht verder. 

Wat als er toch een aanval volgt: hoe vermijd je een hondenbeet?
Probeer niet te vluchten als wegstappen niet lukt. Dit stimuleert de hond nog meer om aan te vallen. 

Probeer een voorwerp tussen jou en de hond te krijgen en maak steeds een vuist terwijl je de armen tegen je lichaam aandrukt of kruist. Zo vermijd je dat eventueel vingers worden afgebeten. 

Probeer de aanval af te weren met je been. Niet schoppen maar enkel je been optrekken!
Wordt je alsnog gebeten? Trek dan niet terug want dan scheurt te wond open. De hond laat meestal los als je niet terugvecht. Probeer wel af en toe een commando zoals 'LOS' te roepen. Op het moment dat de hond zijn interesse verliest probeer je de plaats te verlaten.

Een bijtwonde of hondenbeet dien je altijd te verzorgen omwille van het infectiegevaar. Controleer ook of je nog een geldige tetanus-vaccinatie hebt.

Zijn het ernstige bijtwonden of is de hondenbeet op een vitale plaats, bel dan sowieso de hulpdiensten via 112 ( Europees noodnummer)

Wat als je een bange persoon of hondenaanval ziet?
Zie je iemand die bang is van een loslopende hond? Ga dan bij deze persoon staan en praat rustig en geef hem of haar bovenstaande tips. De hond zal ook minder geneigd zijn aan te vallen als meerdere personen samen staan. 

Bij een aanval zelf probeer je de hond je aanwezigheid duidelijk te maken door te roepen maar je komt niet tussenbeide want een bedreigde hond zal blijven bijten. Wil je toch ingrijpen, dan neem je de hond aan zijn achterpoten en trek hem omhoog. Sla dan zoals je zand van een handdoek wil schudden. Hij zal dan sowieso zijn kaken moeten ontspannen maar zal zich dan verder verdedigen of aanvallen. Opletten dus en enkel doen als je ziet dat de andere persoon in nood is.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Wandelen >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!