TravelTalia logo
Magazine > Mobiliteit

Verborgen kosten van een autovakantie

Verborgen kosten van een autovakantie
Vakantie kost al een aardige duit uit ons jaarbudget. Ben je met verschillende personen en heb je aardig wat bagage mee te zeulen, kies je al vlug voor de wagen. Maar is dit wel steeds de beste keuze?

Niet enkel brandstof maar ook slijtage en verzekeringen van je wagen tellen mee
Natuurlijk rekent iedereen voor het vertrek ongeveer uit hoeveel brandstof er nodig is om op je vakantiebestemming te komen maar wat velen vergeten is dat een autovakantie van meer dan 2.000 km ook haar sporen nalaat op je wagen. De uitleg dat het enkel om autostrade kilometers gaat en dus niet veel impact heeft op je wagen klopt niet want in je autovakantie komt ook nog:

Als je dan ook nog eens uitrekent hoeveel de jaarlijkse verzekering en onderhoudskosten zijn, kom je aan een ander plaatje dan enkel de brandstof.

TIP: kijk steeds de bandenspanning na voor je vertrek. Stel deze in voor een geladen wagen en met de wagen reeds volgeladen. 

Tips om je wagen helemaal in orde te hebben voor vakantie >

Extra uitrusting van de wagen: winterbanden, sneeuwkoffer, ...
Een autovakantie kan pas vlot verlopen als je de wagen goed gebruikt. Dit betekend soms extra kosten voor bijvoorbeeld een sneeuwkoffer of bagagerek achteraan. 

Het in orde stellen van de auto naar de buitenlandse regels kan extra kosten met zich meebrengen. Een voorbeeld hiervan zijn winterbanden of sneeuwkettingen bij reizen naar duitsland of Zwitserland. 

Tolwegen en péage zijn een grote kost
Een niet te onderschatten kost zijn de tolwegen en péages die je dient te gebruiken richting vakantiebestemming en natuurlijk ook terug huiswaarts. Bij een trip naar het zuiden van Frankrijk of Spanje kom al vlug uit boven de 100 euro enkel aan péage en tol. 

TIP: Het zoeken naar goedkopere trajecten kan hier al veel geld uitsparen. Zo kon onze redactie 64 euro besparen op tol bij een reportage in Normandië door alternatieve wegen te gebruiken. Ze verloren daarbij slechts een half uur aan reistijd. De totale rijafstand was 840 km en 5 uur.

Vermijd boetes in het buitenland
Gelukkig is er geen vrijgeleide meer voor buitenlandse snelheidsduivels in europa. Spijtig genoeg betekent dit ook dat je zelf meer kans hebt op een snelheidsboete als je meer dan 1.000 km op één dag afmaalt.   

Vermijdt dus zeker domme boetes zoals:

Lees hoeveel te snel rijden in het buitenland kost >

Parkeren met je wagen
Als je dagelijks uitstappen maakt naar steden of je dient je wagen te stallen in een betalende parkeergarage kan dit ook een aardige duit kosten. Zo betaal je in veel steden een dagtarief van 15 à 20 euro. 

Zelf met de wagen rijden is goedkoper dan een huurwagen?
Hier is waar veel mensen niet over nadenken maar soms is het gewoon goedkoper om de volledige vakantie een auto ter plaatse te huren dan zelf met de wagen op reis te vertrekken. 

Zo kan je in Spanje reeds een wagen huren voor 25 euro per dag of 150 euro per week. 

Waar veel mensen schrik van hebben, zijn de verborgen kosten of problemen waar men over spreekt bij verhuurbedrijven. Maar als je goed oplet bij het huren van een wagen op vakantie is de kans op bijkomende of onverwachte kosten klein.

Facebook icon Deel op Facebook >
TravelTalia Magazine

Alle andere artikels in Mobiliteit >
Overzicht magazine >

© TravelTalia | Vakantiemakers | Cooky Policy | Privacy Policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL
logo
X
TravelTalia gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke ervaring te geven. Meer informatie > Ik snap het!